tisdag 10 maj 2011

Utan idéer

Gute Heute, alle Leute!

Jag ska fatta mig kort idag. Jag har helt enkelt inget att skriva om och idag har det inte hänt någonting överhuvudtaget.  Det har varit svalt idag (bara 28 grader) men det har varit ett äckligt väder, liksom. Klibbigt, kvavt, tryckande och hemskt. Undrar om det snart inte kommer lite åska här. Himlen är riktigt mörkblå.

Nyhetmässigt verkar det ju inte heller ha hänt så mycket idag. Inga fler terrorledare som har blivit skjutna av amerikanska specialförband.

Just nu sitter vi mätta och belåtna efter att ha proppat i oss fläskfilégryta provencale och potatiskroketter. Ja, jag hade faktiskt tänkt fotografera maten för att kunna bjuda er på en bild i alla fall. Men icke, vi var alldeles för glupska och slukade det hela innan kameran hann komma fram.

Alldeles strax drar det ihop sig för den första semifinalen i Eurovision Song Contest. Düsseldorf är redo med partaj och evenemang inte bara i arenan utan även ute på stan. Tysk TV satsar dessutom stort med införprogramm hela kvällen. På torsdag ska vi ju dessutom ta oss till D-dorf och kolla när Eric Saade - förhoppningsvis - rockar bort perukerna på de andra deltagarna.

Ja, när vi ändå är inne på temat - varför inte gå rakt på dagens kulturhistoriska dos? Jag bor ju i ett land som har fostrat flera stora kompositörer som vid sina flyglar skrev små mästerverk. Här kommer ett par ESC-bidrag där just flyglar har spelat en viktig roll.

Udo Jürgens tog hem Österrikes hittills enda seger med "Merci Cherie". Han är en slags Lill-Babs i den tyskspråkiga världen och har skrivit och sjungit MASSOR av evergreens.

30 år efter Udo försökte Österrike upprepa segerkonceptet men det gick inte så bra. Men visst blir man glad av denna gospel på Vorarlberg-dialekt? Extra pluspoäng för att sångaren är blind och ändå kan spela piano!

Spanien försökte fyra år tidigare i Malmö få blindhetspoäng med Serafin som sjöng om att allt är musik (1992),

Ryska Dima Bilan tog hem hela konkarongen i Belgrad 2008. Här är han dock två år tidigare i Aten.

Den här låten tycker jag faktiskt är riktigt fin. För Norges räkning sjöng och spelade 1988 Caroline Krüger. Hon kom femma och blev slagen bl.a. av Céline Dion och Lara Fabian.

Och så Sveriges största pianist - Björn Skifs skulle kuppa i Paris och sjunga på engelska (vilket man inte fick) men istället glömde han texten.

PS. Ikväll håller jag tummarna för Ungerns Kati Wolf. Hoppas att hon kan sjunga även i verkligheten och inte bara på video.

PS igen: Om ni har vägarna förbi Düsseldorf ska ni köpa senad. Stan är Tysklands senapshuvudstad. Om ni inte gillar senap kan ni alltid köpa souvenirer från Dior, Joop, Gucci eller nåt annat flashigt märke på stans fingata Königsallee.

PS återigen: nu har det börjat åska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar