söndag 15 maj 2011

Heja Sverige! Go Sweden!


Vad spännande det var ikväll! Har jag inte hela tiden sagt att Eric Saade är världens bästa sångare och att "Popular" är en kanonlåt med hitkänsla och klockren text! Vilken succé! Jag var alldeles svettig när jag helt plötsligt fattade att Sverige faktiskt ledde i Eurovision! Jag missade det lite på nåt vis! Plötsligt var vi i topp!

Men Italien??? Hur gick det till? Och Schweiz var väl inte så dålig? Och käcka Estland? Och min favvo från Ungern kom på 22:a plats! Va fan?! Kom igen nu!

Det här var ju faktiskt riktigt kul även om det ju varit ännu roligare med en femte svensk seger! Egentligen borde vi ju ha vunnit. Azerbadjans låt är ju skriven av svenskar och det borde ju inte vara tillåtet och Italien borde ha stått utanför schlager-gemenskapen ett år till. Då hade Sweden ju vunnit!

Kanske blir det en resa till Baku 2012 nu när man ju inte lyckades att vara med livevid finalen i Esprit Arena 3 mil från husknuten!

Kul land förresten, Azerbadjan. Gränskonflikter med grannarna, interna oroligheter i vissa utbrytarregioner, synnerligen odemokratiskt genomförda parlaments- och presidentval och en vansinnigt utbredd korruption. Men men, man kommer säkert vräka på med en massa oljemiljoner för att impa på världen vid nästa års final. Jag misstänker att EBU kommer vara lätt irriterat när Azerbadjans regering kommer att vilja blanda sig i både det ena och det andra. Kanske kan Eurovision dock leda till något gott i det landet? I Ukraina hävde man t.ex. 2005 visumtvånget för Européer när man skulle arrangera finalen....Å andra sidan ville man även låta presidenten hålla tal under sändningen men det satte EBU till slut punkt för och slog näven i bordet. Kompisröstning eller inte, men där gick gränsen för hur politiskt schlager-EM fick bli.

Undrar förresten hur länge det dröjer innan Aftonbladet spekulerar i huruvida finalen trots allt kan komma att arrangeras i Stockholm. Tror de har gjort det varje gång ett obskyrt östland har vunnit. Hittills har de obskyra östländerna dock alltid klarat av det hela (ibland med svensk hjälp förvisso). Den inte så superschysste presidenten i Baku kommer heller aldrig i helskotta ge upp chansen att vara värd för detta glammiga event!

Förresten....Azerbadjan stavas inte Azerbadjan utan Azerbajdzjan. Jobbig bokstavskombination i med alla dessa konsonanter i slutet. Svåra konsonanter dessutom - Z och så! Vi har ett år på oss att öva stavningen!

Men igen - HEJA SVERIGE!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar