söndag 6 februari 2011

Semestertips!

Bonsoir tout le monde!

Jag har den här helgen inte upplevt något spännande alls. Nej, riktigt händelselös har den här helgen varit. Har faktiskt mest hängt runt hemma och varit allmänt uttråkad. Måste rycka upp mig. Man ska inte slösa med sin fritid så! Imorgon är det ju måndag igen och hur kul är det efter en tråkhelg?

Nåväl...eftersom jag inte upplevt något spännande kanske jag ska passa på att ge ett par semestertips? En vän till mig ville ha det så here we go - dagens semestermål: Kroatien!

Kroatien, eller Hrvatska som kroaterna själva säger är ett rysligt trevligt land som har det mesta; berg, god mat, varmt väder, kultur, vackra städer och så en alldeles fantastisk kust med kristallklart vatten. Dessutom är det ett sånt där land där allt är så enkelt. OK, sopsortering och disciplin på parkeringsplatser tillhör kanske inte kroaternas starkare sidor men vad gör väl det?


Vi har de senaste två somrarna rest till Trogir som ligger en liten bit utanför Split i Dalmatien. Split är Kroatiens andra stad och är trevlig att göra en utflykt till. Bo ska man dock göra nära vattnet i någon trevlig liten stad, och varför inte i Trogir? Ja, i sanningens namn har vi inte ens bott i den pittoreska världsarvstaden utan i Orkug Gornji på ön Ciovo som ligger precis vid Trogir. Okrug Gornji består mest av turister men det är ändå inte så jobbigt. En hel del kroater är där (många har sina sommarhus där) och en massa östeuropeiska turister. När man som jag, bor i Tyskland, kan det vara skönt att slippa tyskarna i alla fall på semestern och till Okrug Gornji verkar inte så många germaner hittat. Man kan dock stöta på en enstaka norrbagge eller svensk.

Härliga Trogir

I Okrug Gornji har vi bott i Apartment Anna-Lena som vi har hyrt av en trevlig kroat som bor i Tyskland och heter Ante (som jag!). Kroat-Ante har ett ganska nytt hus med några trevliga lägenheter och havsutsikt. Dessutom ligger havet direkt nedanför en, i och för sig grymt brant, backe utanför huset. Väl nedkommen för backen har man dock en ytterst trevlig liten strand och lite andra badplatser.

Utsikten från Anna-Lena

I Okrug centrum finns några trevliga restauranger men på kvällen är det lika mysigt att ta en liten taxibåt in till Trogir där man kan knata runt, äta en massa gott och smaska på URGOD glass. Över lag är kroaterna hejare på det här med matlagning.

Split ska man inte heller missa när man är i krokarna. Även dit kan man åka med båt. Man ankommer då direkt vid promenaden Riva framför Diocletianpalatset som rymmer Splits gamla stadskärna. Vackert, vackert!

Från Trogir kan man åka norrut längsmed en fantastisk kustväg och hittar där pittoreska byar som Marina, Primosten och så den lite större staden Sibenik. Den ena vackrare än den andra. En trevlig sak med kustvägen är alla små badplatser. Här och där har folk parkerat sina bilar utmed vägen och sedan tagit sig ner för klipporna (trappor finns) till vattnet där man ibland har en alldeles egen liten strand. Glöm för allt i världen inte skor i badet - Kroatiens vatten är fullt av sjöborrar!

Solnedgång över Primosten

Vid Sibenik, men en liten bit innåt i landet ligger den fantastiskt nationalparken Krka. Man åker till den minimala byn Skradin och tar därifrån en båt in i nationalparken som bjuder på magnifika vattenfall där man även kan bada. Vi var där 2009 och gillade det skarpt. 2010 var vi i den mer berömda nationalparken Plitzwizer Jezero som också har flera vattenfall men där var det så knökfullt med folk så där orkade vi knappt stanna.

Krka Nationalpark

Zadar är också en trevlig stad med en massa caféer och glasskiosker och gamla fina hus. Och så en havspromenad där man tydligen ska ha världens vackraste solnedgång. Det hävdade i alla fall Alfred Hitchcock.

Första gången vi var i Kroatien flög vi. Som tur var kunde vi hyra Kroat-Antes bil ett par dagar. Utan bil är det svårt att resa runt. 2010 bilade vi dock dit (med stopp i Sloveniens oerhört trevliga huvudstad Ljubljana) och bara det var en upplevelse! Perfekta motorvägar som dessutom var nästan tomma!

Jag i Ljubljana

Dalmatiens kust är fantastisk....Jag längtar faktiskt tillbaka dit nu när jag skriver. Det kanske mest fascinerande intrycket fick jag nog när vi på hemresan körde genom några byar i inlandet nära den bosniska gränsen. Ruiner, förfallna hus med skotthål och gräs på taken. Kriget kändes där inte speciellt avlägset. Lite annorlunda mot den idyll vid kusten där vi tillbringat ett par soliga veckor...  

1 kommentar: